Paraguai

Juanjo Corbalán quartet

(edició juliol 2020 cancel·lada )

“la joventut emergent, més curiosa i absorbent, troba en el jazz llatinoamericà altra excel·lent manera de portar la seva cultura a la resta del  planeta”

20:00 h.

Diumenge 5 de juliol

Teclat, bateria, saxo, arpa

Víctor Álvarez, Seba Ramírez, Lara Barreto, Juanjo Corbalán

L’arpa està molt present en la cultura tradicional de Paraguai, representada per un instrument llatinoamericà peculiar i de segell propi que des dels entorns més íntims i familiars dóna lloc a músics professionals àvids d’expansió internacional i recerca de sons. Són molts i importantíssims els intèrprets d’arpa paraguaiana que expandeixen la seva cultura a través d’aquest instrument i en el seu vessant més popular, o com sentim en moltes ocasions en boca d’ells mateixos, mes patriòtica. No obstant això la joventut emergent, més curiosa i absorbent, troba en el jazz llatinoamericà altra excel·lent manera de portar la seva cultura a la resta del  planeta, adaptant un llenguatge més lliure, instrumentalment enriquit amb la presència d’altres instruments com la percussió, el teclat i el saxofon.

Juanjo Corbalán, des d’Asunción, enllaça en el seu quartet sonoritats inspirades en la naturalesa i en el to popular del Paraguai per a resultar en un jazz molt rítmic, d’improvisacions molt ballables i clara accentuació llatina. El seu concert té presència, alhora, de club novaiorquès, molt recognoscible en el so de grans bandes de jazz sud-americanes però que viuen i treballen als EUA, gràcies probablement a la formació acadèmica dels seus integrants. A més i com a dada curiosa, serà la primera vegada que puguem comprovar com alguns arpistes paraguaians prefereixen no instal·lar a les seves arpes els ja comuns sistemes de palanques d’alteració de semitons perquè prefereixen el sistema tradicional: uns anells metàl·lics o pua que es col·loquen als dits i amb els que s’escurça la corda quan hi ha necessitat de semitò, un exercici difícil de dur a bon terme sense habilitat i molta pràctica.

El quartet  (presentat com “Bajo presión”) està compost per Juanjo Corbalán (Arpa paraguaiana), Víctor Álvarez en el teclat, Seba Ramírez a la bateria i Lara Barreto al saxo alt, quatre joves i experimentats músics, de gran nivell instrumental que portaran la versió més jazzística de Paraguai als jardins de calç Milionari.

Londres, UK

Alinahipharp

(edició juliol 2020 cancel·lada )

“l’homenatge que rendeix a les grans llegendes del jazz com les arpistes Dorothy Asby i Alice Coltrane, el piano de Sun Ra o els ritmes afrobeat que es van popularitzar en la dècada dels 70”

23:00 h.

Diumenge 5 de juliol

Arpa, baix elèctric, bateria, percusió

Alina Bzhezhinska, Mikelle Montolli, Adam Teixera, Joel prime

AlinaHipHarp és un quartet internacional amb seu a Londres, liderat per l’arpista nascuda a Ucraïna Alina Bzhezhinska. Com innovadora Alina ha adquirit una sòlida reputació, gràcies a un so únic que extreu del seu instrumento mitjàçant  l’ús d’efectes i electrònica i l’homenatge que rendeix a les grans llegendes del jazz com les arpistes Dorothy Asby i Alice Coltrane, el piano de Sun Ra o els ritmes afrobeat que es van popularitzar en la dècada dels 70. Alina va irrompre a l’escena musical del Regne Unit al “EFG London Jazz Festival” i va ser nominada a “millor experiència en viu 2018 Jazz FM Awards”. Poc després surt a la venda el seu àlbum Inspiration, collita d’excel·lents crítiques i el pont que li facilita l’entrada als millors festivals internacionals de jazz del món. Els seus imaginatius i elaborats programes també són causa del seu èxit mediàtic, arribant fins i tot a tocar al Parlament Europeu, en les celebracions de l’80 aniversari de la Reina al Castell de Balmoral i en la celebració de l’aniversari del Rei de Tailàndia a Bangkok. D’excel·lent formació clàssica (estudis a Varsòvia, Polònia, EUA) també ha actuat amb moltes de les principals orquestres europees, inclosa l’Orquestra Simfònica de l’Món Jove, l’Òpera Nacional de Varsòvia i l’Òpera d’Escòcia, fins que desvia tota la seva atenció artística  al seu quartet, nascut al 2017. Actualment, Alina és professora d’arpa a la Universitat Goldsmiths de Londres.

Per a la seva quartet Alina té el suport d’experimentats músics en el sector de l’jazz, amb Adam Teixeira (Bateria), mikele Montolli (baix elèctric) i Joel Prime (percussió).

Share This